Mensen > Choreografen > Johan Inger

Profile

Johan Inger

Associate Choreographer

Iedereen Choreografen
Werkervaring:

Voormalig NDT 1 danser Johan Inger (Stockholm, 1967) is sinds 2009 associate choreographer bij Nederlands Dans Theater. In 1995 debuteerde Inger als dansmaker met zijn succesvolle Mellantid. Als associate choreographer maakte hij voor het gezelschap Dissolve in this (2009), Tone Bone Kone (2010), I New Then en Sunset Logic (2012). Dit seizoen maakte Inger het nieuwe werk B.R.I.S.A. voor NDT 2 in Programma B (première 6 maart).

Inger kreeg zijn dansopleiding aan de Royal Swedish Ballet School en de National Ballet School in Canada. Van 1985 tot 1990 danste hij bij het Zweedse Koninklijke Ballet in Stockholm. Gefascineerd door de werken van Kylián trad hij in 1990 als gezichtsbepalende danser toe tot NDT 1. Zijn talent voor choreografie werd al snel opgemerkt tijdens de jaarlijkse choreografie workshop Switch. Inger heeft verschillende werken voor NDT gemaakt zoals Sammanfall, Couple of Moments en Round Corners.

Inger was van 2003-2008 artistiek leider van Cullberg Ballet en maakte verschillende choreografieën voor dit gezelschap, waaronder Home and Home, Phases, In TwoWithin Now, As if, Negro con Flores, Blanco, Point of Eclipse en Position of Elsewhere. In 2010 creëerde hij Falter voor het Göteburg Ballet in Sweden. Onlangs maakte hij het succesvolle Rain Dogs op muziek van Tom Waits voor het Basel Ballett in Zwitserland.


Prijzen en nominaties
1996      Philip Morris Finest Selection Award for Mellantid
2000      nominatie VSCD Golden Theatre Dance Prize
2001      Lucas Hoving Productie Prijs voor  Dream Play en Walking Mad
2001      nominatie Mellantid voor Laurence Olivier Award (Best New Dance
               Production)
2002      Prijs van Verdienste van Stichting Dansersfonds ’79
2005      Danza & Danza’s Award voor Walking Mad door Cullberg Ballet
2013      Carina Ari Medal voor het bevorderen van de danskunst in Zweden


In Sunset Logic schept Johan Inger een ontluisterend wereldbeeld.” TELEGRAAF
“Aanstekelijke energie” THEATERKRANT over I New Then


Website              http://www.johaninger.com/
Video                   http://vimeo.com/user6249069

 

 

Home