Mensen > Choreografen > Cayetano Soto

Profile

Cayetano Soto

Iedereen Choreografen
Werkervaring:

Cayetano Soto (Barcelona, 1975) woont in München, maar zijn werk staat op het repertoire van grote gezelschappen wereldwijd en is te zien op internationale festivals in Europa, Amerika en Canada. Soto staat bekend om zijn technisch hoogstaand en onvoorspelbare choreografieën. Dit seizoen maakt hij voor NDT 2 nieuw werk in Programma A (première 31 okt 2013).

Soto begon zijn dansopleiding in Barcelona bij het Institut del Teatre en continueerde deze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na ontvangst van zijn diploma, tekende Soto bij IT.Dansa Barcelona in 1997, voor hij zich aansloot bij het Theater München. Voor dit gezelschap creëerde hij meerdere succesvolle balletten, waaronder Fugaz.
Vanaf 2005 werkt Soto als freelance choreograaf met Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Balé da Cidade de Sao Paulo, BJM Montreal, Introdans, Introdans voor de Jeugd, Gauthier Dance Company, Companhia Nacional de Bailado, Perm Opera en Ballet Theater, Návodní Divadlo Brno, Aspen Santa Fe Ballet, Tanz Luzern Theater en Northwest Dance Project in Portland. Ook voor Duitse gezelschappen creëerde hij werk zoals voor Stuttgarter Ballet, Staatstheater Braunschweig, Augsburg Ballett, Ballett in Revier en Ballett Dortmund. Bij het Mecklenburgisches Staatstheater Schwerin hij zijn eerste avondvullende ballet  A Midsummer Night’s Dream (2006), samen met Annet Göhre.
In 2009 startte hij een samenwerking met Aspen Santa Fe Ballet en Introdans voor de Jeugd, voor wie hij nieuwe balletten produceerde. Voor Ballet Dortmund creëerde hij een avondvullende versie van Carmen (2009). Dat succes leidde een jaar later tot een opvoering van Carmen door Národní Divadlo Brno in Tsjechië. Hij choreografeerde Dancing Mozart’s Mass in C-Minor  met een live orkest voor 4 dansers in de kerk St. Egidean in Nürnberg. Soto is gefascineerd door het Duits-Amerikaanse modelabel Talbot Runhof en vroeg het duo voor de kostuums van Carmen en recent ook Sortijas (2013). Soto maakte op zijn beurt een solo voor de presentatie van hun nieuwe collectie op de Parijse Fashion week. In het voorjaar van 2014 creëert Soto nieuw werk voor Ballet BC in Vancouver.

In 2006 ontving Soto’s 24FPS de eerste prijs bij de choreografie competitie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. In 2008 werd Canela Fina door de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo uitgeroepen tot beste dans productie. Voor zijn choreografie Uneven werd Soto genomineerd voor de Russische Golden Mask Award.

 

 

Home