Mensen > Choreografen > Hans van Manen

Profile

Hans van Manen

Choreograaf

Iedereen Choreografen
Nationaliteit: Nederlandse
Werkervaring:

Hans van Manen begon zijn carrière in 1951 bij Sonia Gaskells Ballet Recital. In 1952 sloot hij zich aan bij het Nederlandse Opera Ballet, waar hij in 1957 zijn eerste ballet Feestge­richt choreografeerde. Daarna werkte hij bij het gezelschap van Roland Petit in Parijs. Vanaf 1960 tot 1971 was hij verbonden aan het NDT als danser (tot 1963) en choreograaf en vanaf 1961 tevens als artistiek leider. In deze periode ontplooide Van Manen zich als choreograaf. Na twee jaar freelancen trad hij als choreograaf/regisseur in dienst bij Het Nationale Ballet.

Vanaf 1988 was Hans van Manen als vaste choreograaf weer terug bij het NDT. Zijn oeuvre telt inmiddels meer dan 120 balletten (waarvan 62 voor het NDT), alle met zijn onmiskenbare signatuur. Helderheid in structuur en geraffineerde eenvoud in zijn werk leverde hem de naam 'Mondriaan van de dans' op.

In het buitenland voerde hij zijn balletten onder andere uit bij het Stuttgart Ballett, Bayerisches Staatsballett München, Berliner Staatsoper, National Ballet of Canada, het Engelse Royal Ballet, het Royal Danish Ballet, Zürich Ballett, San Francisco Ballet, Compañia Nacional de Danza, Paris Opera Ballet, Deutsche Oper am Rhein, Staatsoper Wien en het gezelschap van Alvin Ailey.

Hans van Manen ontving vele prijzen, waaronder in 1991 de Sonia Gaskell-prijs voor zijn hele oeuvre en de choreografieprijs van de VSCD, de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties, voor zijn ballet Two. In 1992 werd hij benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. In 1993 ontving Hans van Manen de prestigieuze Deutsche Tanzpreis. In december 1996 ontving hij de Bob Angelo Penning 1996 van het COC 'voor de wijze waarop hij in zijn balletten en fotografie gestalte heeft gegeven aan beelden van mannen en vrouwen, menselijke relaties en sexualiteit, die in menig opzicht bevrijdend mogen heten.' In 1997 ontving hij de Gino Tani-prijs in de categorie Dans.

Op het Edinburgh International Festival 1998 werd Hans van Manen geëerd met een retrospectief door het NDT (NDT2 en NDT3) en Het Nationale Ballet. Als bekroning op zijn oeuvre ontving hij de Archangel, de Edinburgh Festival Critic’s Award 1998.

Zijn meest recente creaties voor het NDT zijn Short Cut (NDT1, 1999), Two Gold Variations (NDT1, 1999), Trilogie (NDT1, 2000), Two Faces (NDT3, 2000), Simple Things (NDT2, 2001) en Monologue, Dialogue (NDT1, 2003).

In 2000 werd aan Hans van Manen de Erasmusprijs uitgereikt vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlands dans. In november 2004 ontving hij de Muziekprijs van de stad Duisburg. ‘Van Manen heeft zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de dansgeschiedenis van de 20e eeuw. In de danstaal die hij door de jaren heen ontwikkeld heeft, is hij altijd van de muziek uitgegaan’, aldus de jury.

In mei 2005 werd Hans van Manen onderscheiden met de Benois de la Danse voor Lifetime Achievement; hij ontving tevens de Grand Pas Award.

Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag is Hans van Manen in 2007 bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hans van Manen is in 2003 teruggetreden als huischoreograaf van het NDT. Wel blijft hij voor het NDT beschikbaar voor het instuderen en bijwerken van bestaand repertoire. Naast het NDT en Het Nationale Ballet heeft ook Introdans een aantal balletten van Van Manen op het repertoire staan.

Naast choreograaf is Hans van Manen ook fotograaf, en is zijn werk internationaal in boekvorm en op tentoonstellingen te zien.

In 2003 is de Stichting Hans van Manen officieel opgericht. Doel van deze stichting is om het culturele erfgoed van Hans van Manen te inventariseren en onder te brengen in een productiearchief (www.hansvanmanen.com).

Home