Mensen > Choreografen > Alexander Ekman

Profile

Alexander Ekman

Associate choreographer Nederlands Dans Theater 2

Iedereen Choreografen
Nationaliteit: Zweedse
Werkervaring:

De voormalige NDT 2 danser Alexander Ekman (Zweden, 1984) is sinds seizoen 2011-2012 associate choreographer bij Nederlands Dans Theater. Na een danscarrière bij het Koninklijk Ballet van Zweden, Cullberg Ballet en NDT 2 besloot Ekman in 2006 zich volledig te wijden aan het choreograferen. Tijdens de NDT choreografie workshop Switch viel zijn eigengereide en humorvolle stijl op. Dit seizoen maakt hij voor het eerst sinds Lab 15 in 2007 nieuw werk voor NDT I in Programma II (première 5 december).

Eerder maakte Ekman voor NDT 2 Flockwork (2006), de internationale hitvoorstelling Cacti (2010, genomineerd voor de Zwaan 2010), Left Right Left Right (2012) en Maybe Two (2013). In 2010 maakte Ekman La La Land met NDT 1 danser Medhi Walerski  voor Göteborg Ballet. Ekman componeert voor veel van zijn voorstellingen zelf de muziek en ontwerpt zelf het decor.

De inmiddels internationaal veel gevraagde choreograaf werkte tevens voor het Cullberg Ballet, Compañia Nacional de Danza, Göteborg Ballet, IJslands Dans Theater, Bern Ballet, Cedar Lake Contemporary Dance, Ballet de l’Opéra national du Rhin, het Koninklijk Ballet van Zweden en het Nationaal Ballet van Noorwegen. Hij maakt ook werk voor festivals als het Franse Europa Danse en het Athens International Dance Festival.

In 2005 won Ekman tijdens de Internationale Choreografie competitie van Hannover de 1e prijs van de critici en de 2e prijs met Swingle Sisters (één van de drie balletten uit zijn Sisters trilogie). In 2010 creëerde hij zijn eerste avondvullende ballet voor Cullberg Ballett getiteld Ekmans Triptych – A study of Entertainment. Het kreeg lovende kritieken en toert nog steeds de wereld over. Gedurende 2011 was hij docent en choreograaf bij de prestigieuze dansacademie Julliard in New York. In 2012 werd Cacti genomineerd tot ´Best New Modern Choreography´ door de UK Dance Critics Foundation. Afgelopen voorjaar ging Cacti in première in Australië en Duitsland; Sydney Dance Company, Dresdenb Ballet en Dortmund Ballet hebben het ballet in hun repertoire opgenomen.

In zijn jaren als choreograaf heeft Ekman bewezen een artistiek multi talent te zijn. Hij maakt ook filmproducties die regelmatig in zijn choreografieën terugkomen, maar waar ook daarbuiten steeds meer interesse voor bestaat. In 2009 creëerde hij de dansfilm 40 Meters Under voor en met Cullberg Ballet, herhaaldelijk uitgezonden op de Zweedse nationale tv en inmiddels te koop via I-Tunes. Dat najaar werd hij gevraagd door de gerenommeerde Zweedse choreograaf Mats Ek om videoprojecties te maken voor het theaterstuk Håll Plats. Ook creëerde Ekman museuminstallaties voor het Modern Museum in Stockholm met dansers van het Cullberg Ballet als kunstobjecten. In 2012 werkte Ekman samen met zangeres Alicia Keys voor zijn werk Tuplet.

In de nabije toekomst maakt Ekman nieuw werk voor het Koninklijk Ballet van Zweden, Cedar Lake Contemporary Ballet, het Nationale Ballet van Noorwegen, Boston Ballet en Dresden Ballet.

“How wonderful with a magician like Alexander Ekman, The Choreographer who ever more clearly is a rising star in the Swedish dance scene."
Göteborgsposten over La la land

“In Cacti levert de jonge Zweedse choreograaf Alexander Ekman hilarisch commentaar op het intellectuele gehalte van dans als Hoge Kunst. Dat doet hij geraffineerd, met gevoel voor humor, tempo, muziek, energie en totaalbeeld.”  DE VOLKSKRANT  

“Volledig gefocust op een exact afgepaste vorm van alledaagse motoriek leverden zeventien jonge dansers een indrukwekkend synchrone prestatie op een dito aantal loopbanden.” DE VOLKSKRANT over Left right left right

“Half uurtje vol hilarische liefdesperikelen” DE TELEGRAAF***** over Maybe Two            

 

Filmpjes en trailers van Alexander Ekman:

http://www.youtube.com/user/ekmanorama

www.alexanderekman.com

Svenska Dagbladet
Over Alexander Ekman
25 september 2008

“Modernist Alexander Ekman gets the dance audience to laugh and think. The 24 year old choreographer has become in short time a hot name in Europe”
(Bron)

Bregtje Schudel in het Parool
Over Alexander Ekman (2)
14 april 2012

'Alexander Ekman is nog geen dertig, maar om zijn talent kun je moeilijk heen. Zijn choreografiën zijn origineel, energiek, maar vooral ook heel grappig.'
(Bron)
Home