Mensen > Choreografen > Medhi Walerski

Profile

Medhi Walerski

Gastchoreograaf

Iedereen Choreografen
Geboorteplaats: Mont St. Aignan
Nationaliteit: Franse
Werkervaring:

 

Medhi Walerski (1979, Frankrijk) trad na zijn opleiding in klassiek ballet, moderne dans en improvisatie, als professioneel danser toe tot het Paris Opéra Ballet, het Nice Opéra Ballet en Ballet du Rhin in Mulhouse, Frankrijk. In 2001 verruilde hij Frankrijk voor Nederland en zette zijn danscarrière voort bij Nederlands Dans Theater in Den Haag. Via Nederlands Dans Theater II (2001-2003) stroomde hij door naar Nederlands Dans Theater I waar hij is uitgegroeid tot één van de gezichtsbepalende dansers van het gezelschap.

Hoewel Walerski al op zeer jonge leeftijd begon met choreograferen, maakte hij bij Nederlands Dans Theater zijn echte serieuze start als choreograaf. Hij ontwikkelde zich hierin door verschillende keren mee te doen aan de jaarlijkse Choreografie Workshop (per 2008 Switch) van Nederlands Dans Theater. Zijn talent viel op en hij werd dan ook door Anders Hellström, artistiek directeur van Nederlands Dans Theater, gevraagd om voor het programma ‘UpComing Choreographers 2006’ nieuw werk te maken. Met Moume leverde de Fransman imponerend werk af dat goed ontvangen werd. Dance Europe schreef hierover: ‘the most original voice came from the last choreographer, Medhi Walerski, who succeeded in making his dancers move in a very different way, with a physicality that is more raw.’

Het jaar daarop maakte hij voor C-Scope (een initiatief van Cora Bos-Kroese) Burried Dead or Alive, samen met Alexander Ekman (freelance choreograaf). In december 2007 leverde hij een bijdrage aan het project ‘Sharing Art’, een project voor straatkinderen in Bangladesh van choreografenduo Lightfoot León.

Voor de Maximum Dance Course ’08 (de ‘summercourse’ van het Nederlands Dans Theater voor professionele dansers) maakte hij samen met de deelnemers een nieuwe compositie.

Met Mammatus (februari 2008) voor Nederlands Dans Theater II maakte Walerski zijn officiële debuut als choreograaf binnen het reguliere seizoensprogramma van Nederlands Dans Theater. Kort na de Nederlandse première van Mammatus werd het stuk gepresenteerd in Duitsland (Frankfurt am Main en Siegen) en Schotland (Edinburgh, Aberdeen, Inverness en Glasgow). Ook dit stuk werd goed ontvangen: ‘...bizar goede, associatieve muziek van Dirk Haubrich en een sfeer waar je u tegen zegt…Met de belichting maakt dit Mammatus tot een aangename droom, zo een waar je na het wakker worden meteen in wilt terugkeren.’ (De Pers over Mammatus, 10 maart 2008)

Op 27 november 2008 ging Walerski’s eerste stuk voor Nederlands Dans Theater I, Underneath, in première. De media over Underneath: ‘De echte briljante twist in het programma zit echter in de keuze voor Medhi Walerski… Deze jonge maker uit de eigen gelederen van het Nederlands Dans Theater levert hier voor het eerst een stuk af voor het grote gezelschap:  Underneath. Wat een binnenkomer!... Walerski weet een eigentijdse draai te geven aan de virtuoze en oogverblindende bewegingskwaliteit waar het Nederlands Dans Theater zo beroemd om is. Underneath past naadloos in de traditie van het gezelschap en staat tegelijkertijd in met beide benen in het nu’ (De Groene Amsterdammer, 5 december 2008).

Medhi Walerski werkt vanaf de zomer van 2009 wereldwijd als freelance  choreograaf. Hij ontving wereldwijd lovende kritieken voor zijn werk voor Bern Ballet (Words failed me), LaLaLand voor het Götenberg Ballet (samen met choreograaf Alexander Ekman) en Petite Cérémonie voor Ballet BC (Vancouver).

 

Op 29 september 2011 ging Blink of an Eye, voor Nederlands Dans Theater 1, in première. ‘De wereldpremière van Blink of an eye toont de groei van NDT-danser Medhi Walerski als choreograaf’ (Het Parool, 2 december 2011). ‘Blink of an eye heeft een rijk vocabulaire in de romantisch-clowneske, vloeiend-dwarse traditie van Jiří Kylián en Lightfoot’ (Volkskrant, 26 november 2011). 

 

Walerski’s meest recente creatie, Chamber, ging op 25 oktober 2012 in première. De media over Chamber:  ‘Met uitstekend oog voor ruimtelijkheid beeldhouwt de choreograaf schijnbaar moeiteloos unisono slagordes, of juist wild uiteenspattende rondedansen,met emotioneel geladen duetten als stevige ankerpunten. Een blijvertje, die Walerski ’(Trouw, 29 oktober 2012). Met dit sterk opgebouwde Chamber bewijst Walerski met welk choreografisch gemak hij het grote podium bespeelt’ (Volkskrant, 29 oktober 2012). 

Trouw, 29 oktober 2012
Over Chamber
29 oktober 2012

‘Kyliáns erfenis is evident bij Medhi Walerski, NDT-danser en een van de meest veelbelovende jonge choreografen van dit moment. (…) Met een uitstekend oog voor ruimtelijkheid beeldhouwt de choreograaf schijnbaar moei

Home