Nieuws & Media > Marco Goecke nieuwe ‘associate choreographer’ NDT

Big

Marco Goecke nieuwe ‘associate choreographer’ NDT

13 Sep 2012

Nederlands Dans Theater heeft Marco Goecke benoemd tot ‘associate choreographer’. Vanaf seizoen 2013/2014 zal Goecke voor een periode van drie jaar zijn verbonden aan het gezelschap, dat daarmee jaarlijks kan rekenen op minimaal één nieuwe creatie van de Duitse dansmaker. NDT wist eerder al de Canadese choreograaf Crystal Pite en de Zweedse dansmakers Johan Inger en Alexander Ekman als ‘associate choreographers’ aan zich te verbinden.

Goecke wordt wel de meest originele choreograaf van de 21ste eeuw en één van de grootste dansvernieuwers van dit moment genoemd. De Duitse dansmaker is de meester van de duistere sfeer, suggestie, magie en absurdisme en weet het publiek bij elk nieuw ballet te verrassen.

Paul Lightfoot, artistiek directeur van NDT, ziet de samenwerking met Goecke, die als gastchoreograaf eerder werken Nichts (2008) en Garbo Laughs (2012, door de VSCD Dansjury genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’), voor NDT maakte, als een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het gezelschap: “Marco’s creativiteit komt tot uiting in een geheel eigen danstaal die uniek is in de huidige danswereld. Zijn wereld staat in scherp contrast met en vormt een belangrijke bijdrage aan het brede spectrum van choreografen die met NDT werken. Onze relatie met Marco is door de jaren heen gegroeid en ik ben er trots op dat hij nu als ‘associate choreographer’ deel uit gaat maken van de toekomst van NDT.”

“De mix van klassieke en moderne dans, de heldere vormgeving en de uitstekende invulling van de dansers vormen samen een prachtig meerduidig kunstwerk.” (De VSCD Dansjury nomineerde Garbo Laughs voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2012’)

“Je blijft kijken, geïntrigeerd door zijn eigenzinnige en destructieve beeldentaal…” (De Telegraaf over Nichts van Marco Goecke)

Zoek door de 186 nieuwsberichten