Nieuws & Media > Première documentaire over Limburgs dansgezin Van Opstal

Big

Première documentaire over Limburgs dansgezin Van Opstal

02 Okt 2013

Op zondag 6 oktober om 15.15 uur gaat de documentaire Same Difference over het Limburgse dansgezin Van Opstal in première in Lumière Cinema Maastricht, tijdens de Nederlandse Dansdagen.

De documentaire verhaalt over Xanthe, Imre, Myrthe en Marne die alle vier voor een danscarrière kozen en nu bij Nederlands Dans Theater dansen. De documentaire gaat in aanwezigheid van de voltallige familie Van Opstal in première tijdens de Nederlandse Dansdagen. Niet geheel toevallig, want alle kinderen hebben tijdens hun vooropleiding dans in Venlo ook in verschillende dansprojecten van de Nederlandse Dansdagen gestaan.

Documentaire
Same Difference is een film van Manon Lichtveld en Bas Westerhof (Beat the Dutch Films) over vier leden uit één Nederlands gezin. De makers volgen een jaar lang één broer en drie zussen: Marne, Myrthe, Imre en Xanthe van Opstal. De jongste, Xanthe, loopt stage bij het gezelschap en als ze gedurende het jaar wordt aangenomen ontstaat de unieke situatie dat alle Nederlandse dansers van het gezelschap uit één Venloos gezin komen. De documentaire brengt hun passie voor dans in beeld en laat zien waarom ze voor NDT kiezen. De film toont de onderlinge overeenkomsten: hun uiterlijk, motoriek, manier van praten en bewegen laten duidelijk zien dat zij familie van elkaar zijn. Maar het zijn de onderlinge verschillen die hen uniek maken en die ervoor hebben gezorgd dat zij allen een plek hebben veroverd aan de top van de danswereld.

De documentaire is eenmalig te zien in de bioscoop. De NTR zendt de film uit op 13 oktober om 13.00 uur op Ned 2. 

Bekijk hier de trailer
 

(c) Jochem Jurgens Familieportret Theatermaker oktober 2013

Zoek door de 185 nieuwsberichten