Nieuws & Media > Verlies Joep Lange en Jacqueline van Tongeren bij ongeluk...

Big

Verlies Joep Lange en Jacqueline van Tongeren bij ongeluk Malaysia Airlines

21 Jul 2014

Wij zijn geschokt door het tragische bericht dat prof. Joep Lange en Jacqueline van Tongeren vorige week zijn omgekomen bij het ongeluk met Malaysia Airlines in Oekraïne. Samen waren ze onderweg naar het tweejaarlijkse Aids-congres in Melbourne.

Joep Lange, hoogleraar infectieziekten en voormalig president van de International Aids Society, stond aan de basis van het Amsterdam Insitute for Global Health and Development (AIGHD), een samenwerkingsverband van o.a het AMC, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Jacqueline van Tongeren was hoofd Communicatie van het AIGHD. Door haar eerdere ervaring als verpleegkundige voor patiënten met HIV-AIDS was zij heel erg thuis op dit gebied.

In de voorbereiding van het project Switch ’14 eerder dit jaar zijn Joep en Jacqueline van grote steun geweest voor de dansers van NDT.  De opbrengsten van deze voorstelling kwamen geheel ten goede aan een onderzoeksproject in Myanmar van Medical Action Myanmar (MAM) en AIGHD met ondersteuning van ArtAids. Joep was tevens een van de sprekers tijdens de special voorstellingsavond in maart van dit jaar.

“Joep en Jacqueline waren niet zozeer betrokken bij de totstandkoming van de voorstelling zelf, maar dachten vooral met ons mee om een fijn samenwerkingsverband te creëren voorafgaand van de avond en voor onze reis naar Myanmar. Ook zetten zij zich in om sponsors te vinden en extra aandacht te krijgen voor Switch. Wat mij vooral opviel was hun enthousiasme over hoe wij op onze manier een benefietvoorstelling organiseerden en geld ophaalden voor hun zelfde strijd tegen aids en hiv. Een mooie samenwerking tussen de wetenschap en kunst met even enthousiaste mensen.” Myrthe van Opstal (danser NDT1)

Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden van Joep en Jacqueline.

 

Zoek door de 185 nieuwsberichten