Nieuws & Media > Ekman's CACTI genomineerd voor Zwaan 2010

Big

Ekman's CACTI genomineerd voor Zwaan 2010

18 Jun 2010

CACTI van choreograaf Alexander Ekman is door de Dansjury van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2010’.

De Zwanen worden uitgereikt op 2 oktober tijdens het Gala van de Nederlandse Dans in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Over CACTI (Nederlands Dans Theater II) van Alexander Ekman zegt de VSCD Dansjury: "De jonge Zweedse choreograaf Alexander Ekman (1984) zet met CACTI een aanstekelijke en ietwat brutale choreografie neer. Zijn multitalent blijkt uit het feit dat hij niet alleen controle heeft over de beweging, maar ook muziek, licht en decor vallen prachtig samen. Er is een duidelijke dialoog met de klassieke muziek. Het is een verfrissend en fantasierijk werk dat met mooie grote formaties in volle vaart wordt gedanst. Door toevoeging van tekst krijgt het geheel een extra intelligente en humoristische laag. Er is iets eigenaardigs aan CACTI wat het juist zo geliefd maakt.

CACTI was Ekman’s derde productie voor Nederlands Dans Theater en ging in februari 2010 in première. Deze choreografie werd direct door het buitenland aangekocht en zal dan ook op verschillende buitenlandse tournees van Nederlands Dans Theater II worden gedanst. CACTI werd onlangs ook uitgevoerd in de Noorse Opera in Oslo, tijdens het staatsbezoek van Hare Majesteit de Koningin aan Zijne majesteit Koning Harald V van Noorwegen.

Naast CACTI zijn ook Lu Carmella van Mor Shani & Ron Amit (ArtEZ Dansacademie), Mourning van Muhanad Rasheed (Internationaal Danstheater) en Out of Context van Alain Platel (Les Ballets C de la B) genomineerd. Daarnaast zijn Sefton Clarke, Mitchell-lee van Rooij en Heather Ware genomineerd voor de Zwaan 'meest indrukwekkende dansprestatie 2010’ voor hun rol in respectievelijk Solo van choreograaf Hans van Manen, Holland van choreograaf Ed Wubbe en 172 Suggesties aan een lichaam van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana. 

De VSCD reikt de Zwanen voor de beste productie en de beste dansprestatie elk seizoen uit.
De VSCD Dansjury 2009 – 2010 bestaat uit:

Gemma Jelier (voorzitter), Hildegard Draaijer, Yan van der Heijden, Roland Helmer, Tim Persent, Karin Schnabel, Jasper Weck en Francine van der Wiel.
Zie voor meer informatie:

www.promotiepodiumkunsten.nl

www.vscd.nl

Zoek door de 186 nieuwsberichten