Nieuws & Media > Gods and Dogs wint Zwaan

Big

Gods and Dogs wint Zwaan

21 Okt 2009

11 oktober 2009

Ji??í Kylián heeft voor zijn choreografie Gods and Dogs voor Nederlands Dans Theater II de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2009’ gekregen. Dat maakte de Dansjury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) tijdens het Gala van de Nederlandse Dans bekend. Volgens de jury legt Kylián de vinger op de achterkant van de werkelijkheid en is het universum dat hij op het podium schept prikkelend met een scherpe en fijnzinnige gelaagdheid. De uitreiking van de dansprijzen van 2009 vond 10 oktober plaats in het theater aan het Vrijthof in Maastricht.

 Over Gods and Dogs (Nederlands Dans Theater II) van Ji??í Kylián zegt de VSCD Dansjury: ‘In het prachtig uitgebalanceerde Gods and Dogs  laat choreograaf Jirí Kylián de jonge dansers van Nederlands Dans Theater II schitteren in een hallucinerende wereld, op muziek van Beethoven en Haubrich.Dit imposante totaaltheater ontrolt zich als een mysterieus en donker verhaal; Kylián legt de vinger op de achterkant van de werkelijkheid. Het nieuwe universum dat op het podium ontstaat, is prikkelend en heeft de scherpe en fijnzinnige gelaagdheid die Kylián zo eigen is. Dit manifesteert zich niet alleen in het bijzondere bewegingsidioom; met een ingenieus oog voor detail ontstaat er een onderscheidende mix van vormgeving, muziek en choreografie. Gods and Dogs is Kyliáns honderdste werk voor het Nederlands Dans Theater en
bewijst dat de choreograaf nog altijd niet aan kracht heeft ingeboet.’ 

 Gods and Dogs was behalve de honderdste choreografie van de grootmeester, ook zijn laatste voor Nederlands Dans Theater II in zijn hoedanigheid als huischoreograaf van Nederlands Dans Theater. Het ging in november 2008 in première in Lucent Danstheater Den Haag.

Kylián over Gods and Dogs: ‘It is this border, between “normality and insanity”, between “health and sickness” and all the norms which determine the one or the other, which interest me. It can be diagnosed at any moment of our life. But where is exactly this moment, which will ultimately push us over the invisible border into the dark world of insanity and illness, is very difficult to determine. It is more than clear to me that I am not the first or the last person to ask these questions, and I think that every emerging generation should re-examine and redefine the borders and the twilight zones of such condition. But regardless of the borders in which these human conditions will be confined, surely no positive developments can ever be accomplished without the help of a healthy portion of madness’.

 Naast Gods and Dogs van Ji??í Kylián waren ook I Solo Ment (Ann Van den Broek) en Thoughts unsaid then forgotten (Bruno Listopad) genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2009’. Kylián droeg de prijs op aan Gerald Tibbs, artistiek leider van Nederlands Dans Theater II.

 De VSCD Dansjury 2009 bestaat uit: Gemma Jelier; Mirjam van der Linden; Roland Helmer; Simone Mager; Tim Persent; Karin Schnabel;Jasper Weck; Hildegard Draaijer.  Zie www,vscd.nlvoor meer informatie over de dansprijzen.

Voor meer informatie over de Nederlandse Dansdagen zie: www.nederlandsedansdagen.nl

Zoek door de 185 nieuwsberichten