Nieuws & Media > Twee wereldpremières bij Nederlands Dans Theater 2

Big

Twee wereldpremières bij Nederlands Dans Theater 2

23 Feb 2012

Het tweede programma Offspring van de jonge dansers van Nederlands Dans Theater 2 is helemaal gevuld met nieuw en bestaand werk van voormalig NDT-ers: Johan Inger, Alexander Ekman en Lukáš Timulak. Alexander Ekman presenteert een wereldpremière: Left Right Left Right. Ook van Johan Inger komt nieuw werk: I new then. Het derde ballet in dit programma is de reprise van Offspring van Lukaš Timulak.

De première was op 23 februari tijdens het Holland Dance Festival. Offspring is nu te zien in diverse theaters in Nederland. 

 

Alexander Ekman - Left Right Left Right -  wereldpremière

Na het succesvolle CACTI (2010) maakt de vaste gastchoreograaf van Nederlands Dans Theater 2, Alexander Ekman (28), weer een nieuw stuk voor de hele groep jonge dansers. In Left Right Left Right draait het om concentratie, timing en ritme. Ekman onderzoekt de bewegingen van de zich verplaatsende mens. Hij doet dit wederom op geheel eigenzinnige wijze waarin Ekmans’ handelsmerken terug te zien zijn: theatraliteit, originaliteit, ritmiek en eigentijdse ‘soundscapes’.

“…gevoel voor humor, tempo, muziek, energie en totaalbeeld…” (De Volkskrant over Alexander Ekman’s CACTI)

 

Johan Inger - I new then - wereldpremière

Johan Inger maakt voor het eerst sinds tien jaar weer een stuk voor de jonge dansers van het gezelschap. Tijdens de creatie van I new then ging hij met de dansers op zoek naar hun artistieke identiteit en probeerde hij de dansers zoveel mogelijk puur en eerlijk ‘te laten zijn’. Het resulteert in een stuk met kleur, frisheid en optimisme.

 

Lukáš Timulak - Offspring -  reprise

De Slowaak Lukáš Timulak (1979) heeft tot nu toe drie balletten voor Nederlands Dans Theater 2 gemaakt: Oneness (2007), Offspring (2009) en Masculine/Feminine (2011). Offspring ging in 2009 in première op de avond dat Timulak’s dochter geboren werd. Het stuk is dan ook geïnspireerd op zijn vaderschap en is een viering van het leven op muziek die uiteenloopt van experimenteel (Hauschka) tot klassiek (Bazzini).