Ontdek NDT

Ons verhaal

Het doel van Nederlands Dans Theater (NDT) is om unieke ervaringen en perspectieven via dans te bieden om zo een dialoog aan te gaan en diversiteit te bevorderen. NDT is een toonaangevend hedendaags dansgezelschap dat zich profileert door creatie, onderzoek en talentontwikkeling. Het gezelschap staat onder leiding van artistiek directeur Emily Molnar en zakelijk directeur Willemijn Maas. In het streven naar innovatie werkt NDT samen met internationale choreografen en kunstenaars, en verbindt de organisatie zich met publiek en communities in Den Haag, Nederland en over de hele wereld.

De kern van NDT is dat de organisatie grote waarde hecht aan samenwerking, nieuwsgierigheid, innovatie en community. Net als alle andere kunst creëert dans ruimte voor dialoog die een inclusieve samenleving kan inspireren en bevorderen. Wij geloven dat ieder mens het verdient om het plezier van kunst te ervaren en dat we vandaag de dag meer dan ooit allerlei uitingsvormen nodig hebben om ons te helpen de wereld te onderzoeken en te begrijpen.

Lees meer over de missie en visie van NDT

'Figures in Extinction [1.0]' (2022) van Crystal Pite in samenwerking met Simon McBurney. Foto: Rahi Rezvani.

Over NDT

'Baby don't hurt me' (2021) van Imre van Opstal & Marne van Opstal. Foto: Rahi Rezvani.

NDT is een van de meest toonaangevende hedendaagse dansgezelschappen ter wereld. De groep is gehuisvest in Den Haag, maar treedt op voor een internationaal publiek van 150.000 bezoekers in Europa, Amerika, Azië en Australië. Sinds de oprichting in 1959 door Benjamin Harkarvy, Aart Verstegen en Carel Birnie in samenwerking met achttien dansers van Het Nationale Ballet (toentertijd het Nederlands Ballet genoemd) trachtte NDT zijn eigen weg te banen in het moderne dansveld. Glen Tetley en Hans van Manen hebben daarin prominent een avantgardistisch stempel gedrukt op het artistieke gezicht van NDT. Hun non-conformistische, vooruitstrevende producties zetten het gezelschap nationaal en internationaal op de kaart.

Sindsdien heeft het topgezelschap een rijk repertoire opgebouwd, van ruim 600 balletten van meesterchoreografen Jiří Kylián en Hans van Manen, Sol León & Paul Lightfoot, Crystal Pite en Marco Goecke, Johan Inger, Medhi Walerski, Ohad Naharin, Alexander Ekman, Gabriela Carrizo, Franck Chartier, Hofesh Shechter, Edward Clug en Sharon Eyal & Gai Behar en vele anderen.

Lees meer over de choreografen

Twee gezelschappen

Het eerste gezelschap NDT 1 bestaat uit 28 fenomenale dansers uit alle windstreken, in de leeftijd van 23 tot 40 jaar. De dansers zijn wereldberoemd om hun theatraliteit, verbluffende techniek en ongeëvenaarde expressie. Ieder seizoen staat dit gezelschap garant voor vier Nederlandse programma’s naast talloze grote tours door Azië, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika of Australië.

In 1978 richtte het gezelschap onder de bezielende leiding van Jiří Kylián NDT 2 op. Gedurende drie jaar bereidt dit tweede gezelschap zestien recentelijk afgestudeerde, vaak klassiek opgeleide dansers, voor op de wereldtop. Aanvankelijk gold NDT 2 als een talentontwikkelingsprogramma van waaruit de grootste talenten konden doorstromen naar NDT 1. Door de jaren heen, en onder de voormalige leiding van Arlette van Boven, Gerald Tibbs en Fernando Hernando Magadan, heeft NDT 2 zich echter ontplooid tot een zelfstandig gezelschap met een geheel eigen repertoire en een uitgebreid nationaal en internationaal tourschema. De samenwerking met veel (aanstormende) choreografen geeft de dansers gelegenheid om zich snel te verhouden tot verschillende danstalen, technieken en werkmethoden.

Vanuit hun thuisbasis in Den Haag werken beide gezelschappen onafgebroken om een significante bijdrage te leveren aan de toekomst van hedendaagse dans, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Danstalent, choreografische vernieuwing, experiment en een hoge mate van productiviteit – het gezelschap creëert gemiddeld 10 nieuwe werken per seizoen – definiëren NDT als sinds het begin.

Lees meer over de dansers van NDT

Talentontwikkeling & Educatie

Als professioneel dansgezelschap met een rijke geschiedenis en een enorme toewijding aan een betekenisvolle bijdrage aan de danskunst, is het voor NDT van groot belang om aandacht te besteden aan de ondersteuning en cultivering van danstalent.

De afdeling Talentontwikkeling & Educatie organiseert daarom ieder seizoen een grote reeks aan activiteiten waarbij diverse doelgroepen op verschillende manieren kennis maken met NDT.

De Educatie-activiteiten richten zich hoofdzakelijk op leerlingen van het primair onderwijs. Projecten als Danser in de Klas en de recentelijk ontworpen dans-apps zijn daarvan goede voorbeelden. Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs wordt graag, in overleg, op maat gemaakt educatief aanbod samengesteld.

De Talentontwikkelingsprojecten zijn gericht op het ontwikkelen van danstalent op zowel amateur- als professioneel niveau. Voorbeelden daarvan betreffen het Young Talent Project (YTP) en de NDT Summer Intensive.

Lees meer over onze activiteiten

Diversiteit & Inclusie

Bij NDT staan we voor diversiteit en inclusie, zowel op onze fysieke als online werkplek. Aansluitend bij de missie en visie formuleerde NDT actieplannen ter bevordering van diversiteit en inclusie, ten aanzien van het HR-beleid in de organisatie en van personeelstrainingen, binnen de programma’s voor talentontwikkeling & educatie, voor de artistieke programmering en het auditieproces, en voor interne en externe communicatie. Alle acties hebben tot doel de organisatie in al zijn facetten meer divers en meer inclusief te maken, en zodoende relevanter voor nieuwe publieksgroepen. De hele organisatie is nauw betrokken bij het ontwikkelen en uitvoeren van de plannen. Die betrokkenheid is groot!

NDT streeft onder meer naar een inclusief en toegankelijk taalgebruik voor iedereen. Taal verandert voortdurend en dat zouden wij ook moeten doen! Daarom werken we voortdurend aan verbeteringen op onze website, in e-maillijsten, nieuwsbrieven en alle andere vormen van (digitale) communicatie met ons publiek en de dansgemeenschap. Houd alstublieft rekening met ons terwijl we deze wijzigingen doorvoeren. Als u een vorm van NDT-communicatie tegenkomt die deze waarden niet uitdraagt en moet worden gewijzigd, neem dan contact met ons op via info@ndt.nl. We doen ons best om zo snel mogelijk te reageren. Bedankt voor uw begrip en geduld!

'From England with Love' (2021) van Hofesh Shechter. Foto: Rahi Rezvani.

NDT moet een veilige werkplek zijn voor iedereen. Om dit te waarborgen, formuleerden we deze Golden Rules die van toepassing zijn op iedereen in de organisatie. We vinden het cruciaal dat de Golden Rules zowel intern als extern duidelijk worden gecommuniceerd, zodat deze regels geen woorden op papier blijven, maar collectief in de praktijk worden gebracht.

Lees hier NDT’s Golden Rules.

NDT 60 jaar: een greep uit het archief

NDT kijkt graag samen met u, ons publiek, terug op haar rijke bestaansgeschiedenis. Sinds geruime tijd werken wij aan de conservering en digitalisering van het beeldarchief. In het najaar van 2019 werd dit materiaal ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum feestelijk gepresenteerd en zijn grote delen ervan terug te vinden op Google Arts & Culture wat gratis voor het publiek toegankelijk is.

Kom meer te weten over de geschiedenis van het gezelschap en bekijk de talloze foto’s en filmfragmenten gratis op Google Arts & Culture.

laden...