Interview Prince Credell

Tekst: Gusta Winnubst
Portretfoto’s: Sacha Grootjans
Foto van Prince in ‘Woke up Blind’ van Marco Goecke: Rahi Rezvani

Diversiteit en Inclusie

Na een danscarrière van ruim twintig jaar, waarvan de laatste acht bij NDT 1, voelde Prince Credell dat het tijd was voor een volgende stap. Die stap bleek mogelijk binnen de wereld van NDT waar hij nu werkt als Policy Advisor Diversity & Inclusion. Even wennen zo’n ‘kantoorbaan’ na jaren van fysieke inspanning, maar de stappenteller tikt aardig door want letterlijk overal in de organisatie zet hij zijn voelsprieten uit en legt hij contact met collega’s.

“Ik was 30 toen ik bij NDT kwam, voor een danser niet meer zo piepjong. Op een gegeven moment moet je gaan denken aan een volgende stap in je carrière. Daarom ben ik in 2020 begonnen met de studie Arts & Culture aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn afstudeerscriptie ging over de invloed van sociale bewegingen als Black Lives Matter, MeToo en de Arabische Lente, en hoe de sentimenten van deze bewegingen de kunst- en danswereld beïnvloeden. De nieuwe functie van Policy Advisor Diversity & Inclusion sluit goed aan bij mijn ontwikkeling en interesses. Het ging heel natuurlijk en de timing was bijzonder, toen het rooster van NDT ingrijpend wijzigde door de coronapandemie. Mijn denken over representatie en gelijkheid past bij het groeiende bewustzijn van NDT.” De komst van Willemijn Maas en Emily Molnar zorgde voor een verandering binnen NDT, ook op het gebied van bewustwording over sociale veiligheid, gelijkheid, toegankelijkheid, diversiteit en inclusie. Prince voerde veel gesprekken binnen de organisatie om tot de kern door te dringen. “De afgelopen jaren is de discussie hierover in ons vak wereldwijd opgelaaid en NDT bood mij de kans het bewustzijn verder op de kaart te zetten. Bij NDT is al veel diversiteit, we hebben dansers uit de hele wereld, met verschillende identiteiten. Toch kun je je afvragen of iedereen zich veilig, gehoord en gezien voelt. Het gaat niet om kleur, gender of identiteit, maar om de krachtige potentie van elk individu.”

Je veilig, gehoord en gezien voelen, dat raakt ons allemaal

Dit seizoen is Prince’s tweede jaar om deze nieuwe functie vorm te geven. Hij werkt aan een doortimmerd beleidsplan Diversity & Inclusion voor de komende jaren. Een recent wapenfeit is het NDT Forum on Anti-Discrimination (NDTFAD), dat de NDT-Bookclub opvolgde, met een focus op het werk van schrijvers James Baldwin en Audre Lorde, filosofe Angela Davis en anderen. De NDTFAD is een online platform voor én door NDT-ers, boordevol culturele content over inclusie, diversiteit, gelijkheid en toegankelijkheid. “Daar is ruimte voor genuanceerde interactie over issues die sinds de #metoo en #blacklivesmatter bewegingen ook in de danswereld om aandacht schreeuwen. Uitwisseling van ervaring en ideeën zorgt voor empowerment.”

Naast zijn strategische functie doet Prince Credell nog meer binnen NDT. “Als een van de projectcoördinatoren in het team van Talentontwikkeling & Educatie heb ik ook een creatieve rol en breng ik de theorie van diversiteit in de praktijk. Ik ontwikkel bijvoorbeeld virtuele dansworkshops voor studenten uit Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika. Ook ben ik een van de drie vertrouwenspersonen binnen NDT. Als het enigszins mogelijk is naast m’n bureauwerk, loop ik rond, kijk bij de lessen, repetities en voorstellingen en spreek met de collega’s. Dat helpt me om voeling en verbinding te houden binnen de organisatie.”

 

Uitwisseling van ervaring en ideeën zorgt voor empowerment

Golden Rules voor iedereen

Bark Stoffels, Human Resource manager van NDT, ziet de Policy Advisor Diversity & Inclusion als een welkome aanvulling op de inzet die er al was op dat gebied. “We hadden wel projecten, zoals workshops inclusieve taal en op diversiteit gerichte recruitment, maar een integrale aanpak doe je er niet even bij. Nu hebben we iemand die zorgt dat de hele organisatie erop aanhaakt.” “Voor al onze medewerkers, ook freelancers, hebben we onze negen golden rules, die beschrijven wat we niet tolereren maar ook wat we juist wél van iedereen verwachten als bijdrage aan een wederzijdse respectvolle omgeving. Een veilige werkomgeving waar elke werknemer kan floreren. Deze golden rules zitten inmiddels in onze hoofden en harten. Maar dat is nog maar het begin. Het gaat om de mindset waarbij we ons allemaal bewust worden van onbewuste vooroordelen en je eigen identiteit binnen NDT. Daarvoor introduceren we workshops unconscious bias en micro agressions. Ook werken we aan arbeidsmarktcommunicatie om niet alleen bij de dansers, maar overal bij NDT meer diversteit te realiseren. Zoiets groots vraagt een investering voor jaren in beleid, visie en implementatie. Met Prince professionaliseren we dat.”

Voor al onze medewerkers, ook freelancers, hebben we onze negen golden rules

Prince Credell

Vanaf zijn zevende volgde Prince Credell tapdance en jazzballetlessen in New York. Op z’n elfde ging hij naar de San Francisco Ballet School. “Mijn ouders waren altijd heel supportive. Ook als ik het even niet meer zag zitten, gingen ze mij niet pushen. Er was ook geen mooier compliment mogelijk dan dat mijn moeder mijn laatste première bijwoonde.” Als sterdanser was hij onder andere verbonden aan Alonzo King’s Lines Ballet, Hubbard  Street Dance Chicago, Ballet du Grand Théâtre de Genevè en vanaf 2013 acht seizoenen bij NDT 1.

Foto: Rahi Rezvani