Een jaar na Willemijn Maas trad de nieuwe Artistiek directeur Emily Molnar aan. Samen hebben ze de missie en visie van NDT voor de langere termijn vernieuwd. “Vanuit onze visie Connecting everyone everywhere through dance willen we NDT meer openstellen. We willen toegankelijk en benaderbaar zijn, niet alleen de perfecte mooie plaatjes laten zien maar ook de achtergrondverhalen die vertellen wat er nodig is om zo ver te komen. Naast de zes programma’s per jaar in de theaters, denken we ook na over hoe we zo veel mogelijk (jonge) mensen op allerlei plekken buiten het theater kunnen bereiken.’’
“Door andere netwerken te ontwikkelen kun je zeggen dat we uit onze ivoren toren zijn gekomen. We willen naast het ervaren van de danskunst zelf wat dat te weeg kan brengen, ook een maatschappelijke impact maken met onze voorstellingen en ook met ons uitgebreide Talentontwikkeling & Educatieprogramma. Daarbij gaat het om de impact op ons publiek, op professionele jonge dansers van over de hele wereld, onze NDT-dansers, amateurdansers en onderwijs aan kinderen. Zo bereiken we bijvoorbeeld ook jongeren in de Haagse wijken, en in AZC’s. We werken samen met de dansopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Amare en halen voor onze NDT Summer Intensive talentvolle jonge dansers uit de hele wereld naar ons toe met behulp van fondsen zodat het financieel haalbaar is voor iedereen. Samenwerking met andere disciplines levert ook veel op. Dat doen we op allerlei manieren binnen producties, door het organiseren van workshops voor de dansers en met ons NDT Lab. In dat lab doen staat onderzoek en experiment centraal. Zo zoeken we bijvoorbeeld naar nieuwe danstalen in samenwerking met andere kunstdisciplines en met wetenschappers. Bijzonder is ook het project Switch. Eén keer per jaar verzorgen de dansers zelf een avondvullend programma waarin ze letterlijk alles zelf doen: de choreografie, de uitvoering, en de marketing. Ze krijgen een budget, dus ze moeten tevens zelf de financiën beheren. Dat is best een uitdaging, maar het geeft ze ook nieuwe inzichten. De opbrengst van die avond gaat naar een door de dansers gekozen goed doel.”
“We vinden het belangrijk dat iedereen zich bij NDT veilig voelt en gezien wordt. Daarom is diversiteit en inclusie als belangrijke waarde toegevoegd. Bij ons aannamebeleid voor dansers is diversiteit relatief eenvoudig te realiseren, voor andere functies is het moeilijker, ook omdat er sowieso moeilijk personeel te vinden is. We zijn echt bezig een inhaalslag te maken en onze eigen blinde vlekken te herkennen. We hebben met een groep medewerkers Golden Rules opgesteld, dus die zijn bottom-up tot stand gekomen. Met de aanstelling van Prince Credell, tot voor kort danser van NDT 1, hebben we nu ook een beleidsmedewerker op het terrein van diversiteit en inclusie, dat is heel waardevol.”